dimecres, 15 de novembre del 2017

HISTÒRIES DEL MAGISTERI D’ALMUSSAFES (1) – Dª TOMASA BENEITO (1847)

Comence ací una sèrie que no sé quan acabaré, però de moment parlaré de mestres que treballaren al nostre poble durant el segle XIX.

Fa tant de temps que no podria ficar-la ni en la pàgina d’Almussafes Segle XX, per això la fique en la meua biografia.

És el primer nom de mestres que he trobat en les meues investigacions sobre el magisteri i l’ensenyament a Almussafes. Fou el dia 18-07-2012 quan en una visita a l’Arxiu de la Diputació de València la vaig trobar dins un grups que portava el títol de “Magisterios provistos en el año 1847”, eren un total de 38 en tot l’any i allà estava Dª Tomasa Beneito en el número 35 del llistat on dia Almusafes, de niñas, 28 Octubre, al costat del seu nom.

Escrit de l'alcalde comunicant la vacant

Podem saber poques coses d’aquella mestra que fa ja 170 anys que estigué al nostre poble, feia sols 8 anys que s’havia inventat la fotografia i no crec que Dª Tomasa poguera fer-se alguna en aquella època, per tant no n’hi ha res que ens indique com era.

El dia 24-02-2016 vaig estar en aquell mateix Arxiu una altra vegada –he anat més– i vaig trobar diversos documents sobre aquella mestra, reunits en un grup amb diversos fulls cosits que es deia “Expediente instruido para la provisión de la enseñanza de niñas de Almusafes”.

En eix expedient n’hi ha un document firmat per Peregrín Linares –alcalde– on fa constar el dia 1º de diciembre de 1846 que “La Enseñanza de Niñas de esta Villa se halla vacante por renuncia que ha presentado a este Ayuntamiento Doña Teresa Colomer, y está encargada de ella interinamente Rita Marco que la desempeñaba antes de aquella. La dotación consiste en 1300 reales vellón satisfechos por mensualidades del fondo de Propios y Arbitrios Municipales. Por lo que espero que VS. Se sirva mandar se anuncie la vacante para su provisión...”. L’equivalència entre reales de vellón i pessetes era de 4 reales per cada pesseta, per tant el sou anual de la mestra equivalia a 325 pessetes 27,083 al mes i si es passara als actuals euros, de 1,953, encara que sabem que el valor de les monedes no seria comparable en les distintes èpoques.

Segons el text anterior podem conèixer el nom de dues mestres que exerciren el seu magisteri abans de 1847, que era la data de partida.

N’hi més documents –tots en castellà–:  un altre firmat per l’alcalde el dia 17-10-1847, una instància de la mestra  del dia 7-7-1947 dirigida a la Junta de Instrucción Primaria, un document de dos fulls firmat per Enrique Arbuixech, secretari de l’Ajuntament Constitucional d’esta vil·la d’Almussafes  i un altre de la Comisión de Instrucción Primaria proposant a la Comisión Provincial perquè aquesta procedira a aprovar el nomenament de la mestra.

Instància de la mestra

En un dels escrits, Dª Tomasa Beneito explica que “está ejerciendo su profesión en el pueblo de Montichelvo donde fue destinada, y siendo este un pueblo donde está tan mal pagada, y lo peor al dárselo en pequeñas porciones, de manera que no puede contribuir a su subsistencia, la de su madre y una hermanita que tiene en su compañía… y habiendo tenido noticia que se halla vacante el Magisterio en el pueblo de Almusafes donde espera proporcionaría más trabajo para ayudar a dicha subsistencia…”

El que sí sabem és que vingué de mestra ací vint anys abans que es ficara en funcionament l’Escola de Magisteri Femenina de València, per tant dedueix que hauria d’estudiar la carrera en una altra província.

També sé què en 1863 Dª Tomasa Beneito y Chiner estava de mestra en Otos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada