dissabte, 23 de maig del 2015

60 ANNIVERSARI DE L’EMIGRACIÓ A LA REPÚBLICA DOMINICANA

Hui vint-i-quatre de desembre es compleixen seixanta anys del principi del “somni americà” de 700 agricultors valencians de l’Horta Sud i La Ribera Baixa, entre els quals estaven 102 habitants d’Almussafes. Una “inoblidable” aventura més per les mentides que la provocaren que pel que pensaven fer i després s’hi trobaren. Havien partit del Port de València a bord del transatlàntic “Espanya”.


El general Trujillo havia visitat Espanya a principis de juny de 1954 i ambdós dictadors –ell i Franco– havien acordat un projecte migratori que pretenia reclutar agricultors espanyols, per tal que marxaren amb les seues famílies  i cultivaren tota la varietat de cultius de la nostra horta als terrenys que anaven a cedir-los libres d’impostos i sense limitació de temps, facilitant-ne també gratuïtament vivendes i utensilis pels treballs agrícoles,... a més, de “blanquejar” la República Dominicana amb alguns milers d’emigrants espanyols, segurament esta última part no la coneixen tant els protagonistes, la major part dels quals es portaren les seues dones o es casaren amb xiques espanyoles d’entre les també emigrades. Es tractava de desenrotllar agrícolament a vastes i despoblades zones d’aquell país.

Prompte es donaren compte de la farsa que els havien contat, el camí en autobús des de la capital fins la colònia batejada com a “Baoba del Piñal”, els va permetre recórrer amb la vista les vivendes prefabricades, la terra seca, la selva que anaven a colonitzar, etc., i algú ja cridà dins l’autobús abans de baixar: “Que ningú es baixe: ens han enganyat!”. Sembla que el somni és va convertir ràpidament en un malson.


La història ja la coneguem un poc i del que passà després també hem sentit coses..., però el vaixell que els havia transportat i que pertanyia a la marina dominicana, anava tripulat per militares, desplaçava 8.000 tones, tenia 425 metres d’eslora i 57 de manega, era una adquisició personal del dictador. El que en Espanya es presentava com un gran buc no era més que el que quedava d’un vaixell de 1913, que havia participat en les dues guerres i al que Trujillo havia canviat el nom de Canberra pel d’Espanya.


El primer document oficial on es parla d’aquell viatge es replegava al programa de festes de 1955 amb la inclusió de dos fotos i els seus corresponents peus explicant-ne el que es veia, com era el dinar de germanor en la Pista Patín i el vaixell allunyant-se del Port de València. També apareix als nodos d’Almussafes. Per últim, es troba l’article de Sonia Martí al llibre de festes de 2007 amb el títol de “Els Almussafenys i l’aventura a les Amèriques”.

Jo he fet ja referència al tema en un parell de col·laboracions des d’esta mateixa pàgina, així com també es va publicar una foto acompanyada d’una bonica història per part d’Imma Gascó.

Publicat al Facebook “Almussafes” el dia 24-12-2014 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada