divendres, 24 d’abril del 2015

“GILDA” AL CINE VICTORIA D’ALMUSSAFES

La tia Everilda fou una dona del poble a la qual li agradava conservar molta informació que arribava a les seues mans i en paraules de Rafaela Alós “tenia tota la col·lecció de fullets de ma dels que donaven al cine Victoria en cada sessió”. Desconec si aquell material encara existeix, però un familiar m’ha passat tres fullets de pel·lícules que guardava. Espere tornar al tema en pròximes ocasions.

El que hui us presente correspon a una de les més clàssiques del cine, la titulada “Gilda”, protagonitzada per Rita Hayworth i Glenn Ford en ella apareix una de les “bufetades” més famoses de la història del cine. Es passà els dies “miércoles 15 y jueves 16 de marzo”, però no figura l’any. Però, m’incline per situar-la en l’any 1950, ja que els següents dimarts i dimecres 15 i 16 de març correspondrien als anys 1955 i 1961.


Com resulta que el fullet fou editat –almenys en la part de darrere, perquè la portada ja ho estaria de l’empresa cinematogràfica– per la impremta Machí de Benifaió, fundada en 1945 i com la pel·lícula es rodà en 1946, és per això que jo la situaria en 1950 i deu ser el moment de l’estrena a Almussafes.

Als joves esta pel·lícula no us sonarà molt. A mi, que vaig nàixer vuit anys després del seu rodatge i no crec haver-la vist almenys sencera, sí que em sona per haver-la sentit nomenar en infinitat d’ocasions.



Acompanye les dues cares del “fullet de ma” i una imatge de la protagonista en aquell moment, que crec correspon també a la pel·lícula.


Fixeu-se en els comentaris que es fan al document: “¡Señorita, sujete rapidamente a su novio que viene su temible rival GILDA!”. “¡Si usted no la vio, apresúrese, no deje pasar un dia más, corra al cine a ver ese estupendo invento que hace palidecer a la bomba atómica GILDA!”.

Publicat al Facebook el dia 02-11-2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada