diumenge, 26 d’abril del 2015

CRÒNICA DE “ELS VIATGES DE TIRANT LO BLANCH”

La passada nit era la de l’estrena mundial i la presentació de la partitura original d’una obra musical titulada “Els viatges de Tirant Lo Blanch”, una suite medieval cavalleresca per a Banda Simfònica basada en la música de Capella de Ministrers.  

El concert extraordinari del dia del llibre, unia així a Capella de Ministrers amb la Banda de la Societat Musical Lira Almussafense, en una interpretació dividida en dues parts.

“Els viatges de Tirant lo Blanch” és el títol d’un àlbum de Capella de Ministrers de l’any 2010, grup dirigit per Carles Magraner des de la seua fundació en 1987. Ara, ha segut la base de partida d’un treball del compositor i director Gerson Padilla, que s’ha encarregat de preparar tota la partitura d’instrumentació per a Banda Simfònica.


Almussafes és la “cuna” dels dos músics i el nostre Centre Cultural era el millor lloc per estrenar-la. Una gran representació del nostre poble es trobava a la sala i autoritats vingudes en representació de la Generalitat, de les Bandes de música de la Comunitat i fins i tot de l’UNESCO ens acompanyaven.

Un poc abans de l’hora prevista, les 19h 30, el públic entrava a la sala del nostre Centre Cultural i ocupava les localitats que tenien assignades prèviament a la corresponent entrada.

A l’escenari estava tot preparat per a l’actuació. Davant diversos llocs amb instruments perfectament col·locats pels membres de Capella de Ministrers i al seu darrere l’espai ocupat pels seients encara buits dels músics membres de la nostra Banda, la Societat Musical Lira Almussafense.


Quan ha arribat l’hora, els músics de Capella de Ministrers que hi participaven han pres possessió dels seus llocs. Es trobaven de dreta a esquerra de l’escenari: David Antich amb les flautes, Pau Ballester amb la percussió, Pilar Esteban soprano, Juanma Rubio amb la viola de roda, l’oud i l’arpa i Carles Magraner –director del grup– amb les violes de gamba.


Ha començat el concert amb una selecció musical de peces de l’Edat Mitjana, al voltant del Llibre Vermell de Monserrat, les Cantigues de Santa Maria d’Alfons X el Savi i el Lamento di Tristano amb l’eix comú de “l’amor i la mort”. Carles Magraner ha explicat que “segurament la part instrumental no sonaria exactament igual que en aquella època per la falta d’informació que n’hi ha sobre les composicions, però que la veu de la soprano si seria l’instrument més semblant al d’aquells temps”. 

Acabada la primera part, s’ha fet entrega al nostre alcalde Albert Girona de la partitura original pel part de Carles Magraner i Gerson Padilla.


A continuació la nostra Banda ha començat la interpretació de la “suite medieval cavalleresca” baix la direcció de Josep Escandell. Anit mateixa deia Capella en la seua web que  “Las obras musicales recogidas en esta suite medieval se agrupan en seis bloques bien diferenciados que nos trasladan desde Inglaterra, Borgoña, Aragón (Sicilia y Rodas) hasta Constantinopla (Estambul), recogiendo la música de las cortes más importantes del Renacimiento europeo y el exotismo del Imperio Bizantino o de las batallas de Tirant en Africa, con repertorio andalusí”. 

Avançada l’obra, s’han incorporat els músics de Capella de Ministres per col·laborar en la interpretació i també ho ha fet la mezzosoprano en l’últim bloc.

La mateixa ha tingut un gran èxit a jutjar pels aplaudiments oferts als músics en diferents moments de les seues actuacions i sobre tot al final de l’obra.


Acompanye el text d’algunes fotografies de l’acte, de poca qualitat per estar fetes per un simple afeccionat.

Publicat a la pàgina del Facebook “Almussafes” el dia 26-04-2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada