dissabte, 25 d’abril del 2015

MAYUBA, LA JAIMA I ELS SAHARAUÍS

Nota introductòria: El present article el vaig redactar el dia 27 d’octubre, però al dia següent vaig sentir la notícia de que Mayuba s’havia escapat i un parell de dies més tard que ja estava a casa. Però el presente tal com va quedar en un principi, cosa que li donava sentit a una gran part del que explicava després. 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - -

En aquests dies en que Mayuba, una jove saharauí que vingué a Espanya –a Genovès en els anys noranta i es quedà ací amb permís dels seus pares i es nacionalitzà espanyola... i ara que té 23 anys es troba segrestada al Tinduf per la seua família de naixement... em porta a la memòria aquella foto d’una “jaima” al pati del col·legi Almassaf –en un principi anava a instal·lar-se al col·legi Pontet el dia 5 de desembre de 1994 i nosaltres aniríem a visitar-la, però al final vingueren també al nostre–.


El diccionari de la Real Acadèmia Espanyola de la Llengua defineix “jaima” com “Tienda de campaña de los pueblos nómadas del norte de África”.

Es muntà junt al tancat que donava al carrer Ausiàs March, enfront del ja desaparegut “Bar Ibiza” –el nom, que no el local– i els alumnes de l’escola passaren a veure i supose –perquè això no ho recorde– que també a sentir alguna explicació dels protagonistes saharauís.

Com a conseqüència d’aquella visita a l’escola i al poble, així com a les campanyes informatives que el “Frente Polisario” realitzava en aquell moment al llarg de tot l’Estat Espanyol, començaren a organitzar-se a tot arreu acollides de xiquets i xiquetes saharauís que venien de vacances a cases espanyoles, valencianes i també d’Almussafes.

D’esta manera s’originaren notícies als diaris de la nostra Comunitat, de les quals jo conserve fins a nou entre Levante-EMV i Las Provincias, datades entre els anys 1995 i 1997 i que d’alguna forma feien referència a l’estada entre nosaltres o en la comarca de la Ribera d’aquells xiquets i xiquetes que venien malats i durant el temps que estaven ací rebien cuidats i atenció mèdica. La primera notícia correspon al diari Levante del dia 8 de juliol de 1995 i el titular deia “Niños saharahuis vivirán un mes en casas de Almussafes” dins del programa “Vacaciones en paz 95” .

El aquells estius els recorde en la piscina municipal, les pells més fosques els delataven prompte i quina emoció es veia en les seues cares dins l’aigua. També gaudiren de les festes i les activitats de l’escola d’estiu –crec–. Com deia el titular del diari Las Provincias del dia 1 d’agost de 1995 “Los niños acogidos ucranianos y saharauis han disfrutado de un verano para recordar”.

En l’any 1996 foren catorze els pobles de La Ribera els que participaren en l’organització d’una caravana d’ajuda al Sahara, replegant arròs i sabates, entre altres productes. A més, d’organitzar les estances d’estiu. Així el titular del diari Las Provincias del 16 de juliol de 1996 deia “Familias de varias poblaciones acogen a 66 niños saharauis”. També en aquell any s’havia constituït a Almussafes l’associació local “Tots amb el Sàhara”, que encara continua activa.

Segurament, totes les famílies que els tingueren en acollida recordaran el seus noms i com eren aquelles criatures. No sé si han perdut la relació amb tots ells i elles.

Adjunte dos adreces electròniques que us ampliaran el tema actual, de tendències contràries, la primera és favorable a la tornada de Mayuba i la segona constitueix una defensa del Front Polisari –malgrat els fets denunciats– a través del seu delegat en Espanya, Bucharaya Beyun.


Publicat al Facebook el dia 11-11-2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada