divendres, 3 d’abril del 2015

JOCS INFANTILS DEL PARC CENTRAL (I)

El Parc Central es va fer en la segona part de la dècada dels anys cinquanta, quasi al mateix temps que el Grup Escolar Salas Pombo. I va ser l’únic parc del poble fins l’arribada de les primeres eleccions municipals de la democràcia, vint-i-quatre anys després.

Faig un poc d’història. En la sessió ordinària del Ple Municipal de 26 de novembre de 1955, s’acordà –entre altres coses– la iniciació de l’expedient d’expropiació forçosa dels terrenys per la “Plaza Jardín y Parque Escolar”, què és com s’anomenava a tota la zona en aquell moment. L’alcalde de l’època –Enrique Duart Tudela– va expropiar alguns dels terrenys a la seua germana.

El 13 de març de 1956, es celebrà a l’Ajuntament un “concurs de bocetos” pel traçat del que havia de ser el Parc Municipal, seleccionant el treball presentat per Francisco López Alepuz, al qual adjudicaren el premi de 500 pessetes en metàl·lic i seguint el seu esbós es plantaren un bon número d’arbrets i plantes en el que havia de ser “Plaza-Jardín y Zona-Escolar”.

L’esbós del que anava a ser el Jardí aparegué al programa de festes de 1956 així com alguna foto. I a la portada dels programes de festes dels anys 1958, 1959 i 1960, el Jardí i el col·legi al fons foren els protagonistes.

La unió entre col·legi i Parc fou gran des del principi, tant que els dispositius de control de l’enllumenat del segon es trobaven dins el primer, en un quartet al costat del despatx del director. Això, si no m’enganye... però no tinc cap dubte, perquè això ho vaig viure jo des de l’any 1980 fins que enderrocaren el col·legi per fer-ne el nou.

I ja vaig a parlar del tema jocs infantils. No conec el moment en que els mateixos s’instal·laren encara que això podrà ser tema d’investigació en el futur, però el que sí és clar, és que durant el curs escolar de 1975-1976 estaven ja, com s’aprecia en les fotos que acompanyen. Als tres jocs: tobogan, pont i balancí –que són els noms pels quals jo els conec– s’aprecia el deteriorament de la pintura pel pas del temps, el seu manteniment no seria el millor, però el nostre Ajuntament tingué l’any 1976 un pressupost de 18,6 milions de pessetes, sí he dit de pessetes, ja sona rar!, el canvi de moneda a l’actual no arribaria a 120.000 euros per a tot l’any. Quasi amb tota seguretat puc afirmar que aquests foren els primers jocs infantils instal·lats a un Parc d’Almussafes.


Els protagonistes són part del grup de don Francisco Chalmés i de l’altre mestre de vuité d’EGB –don Miguel Vendrell–. Foren un total de quaranta alumnes que es passejaren pel poble i el fotografiaren per tal de guardar el moment canviant que provocava l’arribada de la Ford. D’aquest grup ja vaig traure una foto del carrer El Cano.



Tinc el noms de tots/es però preferiria que foren ells/elles o algú dels grups que apareixen, qui s’encarregara/aren d’etiquetar les fotos, si és que ho consideren important.


Publicat al Facebook el dia 31-07-2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada