dijous, 28 de gener del 2016

CLAVARIESES DE 1965

Demà, dia 8 de desembre es compleixen cinquanta anys  de les clavariesses que parle en esta publicació.

El diccionari de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua defineix “clavari -ariessa”, com  “President -a d’una junta encarregada de regir una confraria i d’organitzar la festa del sant patró”. També, com a “la persona que té al seu càrrec la custòdia de les claus d'un lloc”. Però el significat que ens interessa és el primer.


Sabem per experiència que els clavaris i les clavariesses són persones voluntàries que cada any solen presentar-se per organitzar alguna festa religiosa i van darrere el sant -o la santa- en processó. Les clavariesses, van vestides de negre i porten al cap teula i mantellina.


L’any 1965 les clavariesses foren set xiques de divuit anys que s’anomenaven: Pepita Blay, Vicenta Albert, Pepita Calatayud, Luisa Fernanda Celda, Pepita Selma, Pilar Marí i Mª Teresa Aspas, segons consta a la part de darrere d’una estampa impresa amb motiu de la festa de la “Immaculada Concepció”.

Fins a aquell anys era normal que les clavariesses participaren en els actes de la Setmana Santa i la Immaculada i en les festes del poble n’hi havia unes altres que eren clavariesses sols en eixos actes. Aquestes foren les últimes en seguir aquell esquema, ja que des de l’any següent les clavariesses passaren a ser sols un grup i participar en tots els actes de caràcter religiós celebrats amb motiu dels tres moments de l’any assenyalats abans.


D’aquelles set dones actualment queden sis, ja que Pepita Calatayud va morir en l’any 1968. En les festes de 1967 no n’hi havia dames i cinc d’elles formaren part de la Cort d’Honor.


Ara en el cinquantenari –aquelles xiques joves convertides en dones– van a rememorar aquells moments participant en la festa de demà, tant el la missa com en la processó.

Les tres fotos que acompanye les feu J. Maiques i per darrere apareixen amb la data del “12 dic. 1965”, que calcule fou la data del revelat. En aquella època Maiques encara no estava instal·lat al nostre poble i a les mateixes figurava en un segell la seua direcció en Benifaió.

Publicat al Facebook el dia 07-12-2015.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada