dimarts, 5 de gener del 2016

LA RIUADA DE 1957 A ALMUSSAFES

En unes hores es compleixen 58 anys d’aquella riuada del 14 d’octubre a Almussafes, que no fou famosa com la que va ocórrer a Valencia capital però que va fer prou mal al nostre poble. S’acompanya foto, que supose seria de Maiques.


En estos dies –i amb motiu del passe del documental “14 d’octubre de 1957: el dia en què parlaren les pedres” del diumenge passat al saló d’actes del Centre Cultural– he estat revisant informació de la que dispose, referida a la correspondència creuada entre les nostres autoritats de l’època: alcalde, governador civil, etc. Ja al col·loqui final d’aquell acte vaig fer referència a algunes de les coses que conte ara.

El primer escrit porta data d’entrada del 22-10-1957 i és del Governador Civil Jesús Posada Cacho on amb el caràcter de “urgentíssim” envia al nostre alcalde Enrique Duart Tudela impresos destinats a confeccionar un cens de damnificats per les inundacions. Ja havia passat una setmana des de que es produïren els fets. S’acompanya foto d’una part de la primera pàgina del document.


Els dies 29 i 30, l’alcalde envia sengles cartes al Governador Civil i al President de la Diputació de València informant-los dels danys derivats d’eixes inundacions en documents de dues pàgines. Al primer, li explica els problemes patits als camps del terme i la valoració estimativa en quantitat de pessetes necessària per a resoldre’ls (també s’acompanya foto d’aquest document) i al segon, que el pont de la carretera sobre del barranc del Tramusser que disposa d’uns forats de pas amb poc diàmetre ha agreujat el problema del desbordament de les aigües i li parla de la Sub-estació d’electricitat de la VOLTA, S.A.


N’hi ha fins un total de 9 documents de l’any 1957 i uns quants més durant 1958.

Els problemes vingueren al desbordar-se el barranc del Tramusser i el de la Foia, que inundaren la part més baixa del poble entre altures d’un metre i mig i dos metres. Eren els carrers de la zona antiga: Castell, el final de Santa Anna, Sant Vicent, Sant Cristòfol, Metge Bosch, Sant Bertomeu,... En algunes parts del terme l’aigua arribà als dos metres d’altura.


Però les conseqüències d’aquella riuada foren:
  1. Als camps: quedaren destruïdes la major part de les collites pendents de recol·lecció. Es parla de pèrdues totals i parcials en els cultius de dacsa, fesols, creïlles, moniatos, alfals, tomaques, tabac i hortalisses diverses, amb un valor de 3,25 milions de pessetes.
  2. A la zona urbana: una casa totalment destruïda, cinc parcialment i fins a dues-centes afectades. Però sols els mobles i el “ajuar” de les cases, així com ramat i aus de corral es valoren en més d’un milió de pessetes.
  3. Als edificis municipals, cau la torre i l’aula del costat del grup escolar “Salas Pombo” en construcció i queda destruïda la part més antiga del cementeri i les sales de l’entrada, els danys són valorats en 350.000 pessetes.

El dia 12 de novembre l’alcalde agraeix els 14 “bultos” amb diverses peces de roba d’abric donades pels damnificats i el 15 de febrer següent escriuria al Governador Civil per agrair-li l’ajuda rebuda, donatius que ha repartit la Caixa d’Estalvis de València entre 103 veïns en forma de “carnets de compra”.

Publicat al Facebook el dia 13-10-2015.

Compartit amb RIBERA PARLA, tens molt a contar! el dia 14-10-2015.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada