dimarts, 5 de gener del 2016

EXCURSIÓ AL MAS DE REIG (I)

El dia 1 d’abril de 1985 tingueren una excursió. Jo era el tutor del grup de tercer C i tenia una matrícula de 33 alumnes dels quals vint eren xiquets i tretze xiquetes. Els grups amb majoria de xiquets sempre han segut “més guerrers” que quan eren més elles. Compartia curs i cicle amb els meus companys Vicente Emeterio i Manuel Fraile, que en aquella època eren veïns a les cases del mestres del carrer que porta el nom d’un mestre, el Mestre Cardona.

Era la segona vegada que jo vaig anar amb alumnes al Mas de Reig i l’última. Recorde molt amablement les explicacions que Ricardo Iborra –pare en aquella època d’un regidor municipal i ara avi d’una neta també regidora– ens va donar sobre aquella casa. Va tenir també la disposició de ensenyar-nos-la als tres mestres i va comentar-nos coses de la seua història. Era per aquella època la persona que estava encarregada del seu manteniment. En l’anterior excursió en lloc de Manuel Fraile ens acompanyava Josefa Bataller i fou un any abans.


El Mas de Reig ha segut històricament un lloc de visita en els dies de mona de Pasqua per a la gent d’Almussafes –i supose que dels voltants–, aquella pineda era un goig en aquell temps. I nosaltres repetírem l’itinerari a peu –formant una cua d’un centenar d’alumnes– que moltes altres persones feren abans nostre i també després. No puc recordar ara, trenta anys després, si l’excursió corresponia a l’eixida tradicional prèvia a les vacances de Pasqua, però aquell dia fou dilluns, un dia estrany per fer una excursió.

Era la meua segona promoció a Almussafes. Vist ara el llistat d’aquell grup són moltes les coses que em venen a la memòria. Amb alguns d’aquells alumnes he tingut després més relació, per diferents motius, entre els quals el més repetit ha segut segurament el portar algun/a germà/ana en promocions posteriors. Però, era la primera vegada que  tenia en classe bessons i segurament sols he portat dos casos durant tota la meua vida professional. També algú/na entre ells era germà o germana d’altres de la promoció anterior, cosa que m’havia permés crear alguns vincles familiars amb els seus pares o mares, amistat que en la majoria dels casos he mantingut al llarg dels anys.

Crec que fou un grup que tenia una característica comuna referida als pares. Més de la meitat de tots ells treballaven a la Ford i per tant, una gran part de les famílies havia vingut immigrant a aquest poble, com també fou el meu cas un poc després que ells.


Roberto, Juan Ángel, Estefanía, Juan Luís,  Mª Mercedes, Marín, Cristina, Jorge, Mª Isabel, Juan, José Vicente, Julio, Mª Amparo, Ramón, José Francisco, Mª Isabel, José María, Francisco, Estíbaliz, Nuria, José Miguel, Juan Francisco, Mª Teresa, Mª Elena, Salvador, Óscar, Jaime, Sara, Ana, Óscar Alonso, Antonio, Juana Mª i Jaime. Eixos eren tots els nom dels xiquets i xiquetes d’aquell grup en ordre de llista que convisquérem durant tres cursos seguits.

I férem unes quantes eixides més al llarg de tot el cicle, si bé és cert que normalment era per dins el terme del poble.

Les fotos d’aquella època no es veuen amb la qualitat d’ara. A més, el fotògraf no disposava de càmera com les actuals ni tenia l’experiència que donen els anys.

Publicat al Facebook el dia 06-10-2015.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada