dimecres, 27 de gener del 2016

DIPLOMA DE FINAL DE CURS DE 1929

L’escola d’aquella època no era com la d’ara, tenia més alumnes per aula –normalment eres escoles unitàries en les quals un mestre atenia alumnes de diferents edats i graus– i menys mitjans de tot tipus a l’abast del mestre i ací –a més a més– es trobava en un edifici modest que ja tenia 62 anys, era l’escola del carrer de Sant Vicent.

Desconec com era el calendari escolar d’aquell temps i per tant quan acabava el curs, però a jutjar per la data del diploma que acompanye, els premis que es donaven al seu acabament es repartirien –com tres dècades després i al mateix lloc, la Plaça Major, seu de les escoles de la torre– coincidint amb les festes patronals. O igual, no es feia encara així i el mestre els donava a l’escola.


Acompanye foto d’un diploma d’aquell any. Fou un diploma descobert a l’hora de replegar material per a l’exposició de 50 aniversari de l’escola “Salas Pombo” en l’any 2009, més tard rebatejada com a “Almassaf”. El mestre de l’època era Rafael Mercader. L’alumne era Salvador Asensi Monserrat que en el moment de rebre’l compta amb 11 anys. Aquell xiquet seria el que passats els anys ficara en marxa l’empresa de transport “S. Asensi”.


En 1924, aquest mestre havia substituït al mestre Medina i hi estigué set cursos. En l’any 1931 es marxà a Alginet –que era el seu poble– fent una permuta amb Juan Bautista Trilles López, que estava casat amb una dona del nostre poble, de nom Mª Dolores Alós Peiró.

El metge Bosch diu al seu llibre “Almusafes. Noticiario Histórico Costumbrista” que “en 1924, en la escuela nacional de niños de la calle de San Vicente, había ciento ocho alumnos para un solo maestro. ¿Qué podía hacer éste?”, pot ser que el mestre fora Rafael Mercader o el seu antecessor el mestre Medina, perquè va ser l’any del canvi, però la quantitat seria semblant, per què un va succeir l’altre en la mateixa escola.

  

Acompanye també la foto d’un document del seu expedient personal que correspon a la pressa de possessió de l’escola d’Almussafes i del detall del segell de la mateixa. En ell es pot observar la lletra cal·ligràfica del mestre i la seua firma, que també apareix al diploma.

Publicat al Facebook el dia 27-11-2015.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada