divendres, 9 d’octubre del 2015

RELLOTGES DE SOL: DEL POLÍGON I LA CASA DE L’AIORA

Abans de començar haurien d’explicar breument que és un rellotge de sol. El diccionari de la RAE diu en castellà el següent: “1. m. Artificio ideado para señalar las diversas horas del día por medio de la variable iluminación de un cuerpo expuesto al sol, o por medio de la sombra que un gnomon o estilo arroja sobre una superficie, o con auxilio de un simple rayo de luz, ya directo, ya reflejado o refracto, proyectado sobre aquella superficie.” És una definició un poc complicada pels termes del rellotge.

Els rellotges en general –l’AVL diu al seu diccionari normatiu valencià que el rellotge és l’instrument, aparell o màquina que, dotat d'un moviment uniforme, mesura el temps i indica l'hora– es coneixen des de l’antiguitat, però els rellotges que tenim en casa i que coneguem des de sempre no són tant antics en realitat..., els de polsera són un invent de final del segle XIX i entre els homes no es ficaren de moda fins fa un segle quan es trobaven a les trinxeres en la Primera Guerra Mundial.

Jo recorde haver vist –de xicotet– a homes de prou edat, amb aquells rellotges de butxaca que anaven penjats d’una cadena... i el nostre primer rellotge de polsera, que solia coincidir amb la “primera comunió”, era una cosa prou important per a nosaltres...

 

Però abans de tenir-ne rellotges personals si volien saber “l’hora aproximada” pense que havien d’acostar-se al lloc on n’hi haguera algun rellotge de sol, en un plaça de poble, en alguna casa important, etc.


Acompanye foto del poc que queda actualment del rellotge de sol del pati d’una casa important al nostre poble en una època ja passada com fou la casa de l’Aiora –ara un “rellotge sense hores” perquè el pas del temps i l’abandó les ha esborrades–  i la del “rellotge de sol equatorial” –un tipus de rellotge de sol que té la seua superfície inclinada– que col·locaren al Parc Industrial d’Almussafes l’any 2003 i que més bé té una funció decorativa, com la majoria dels que han ficat en molts llocs... La meua foto és del dia 13 de setembre de 2003, poc després d’instal·lar-ho al seu lloc.  La imatge que acompanye amb text la vaig baixar de la xarxa en març de 2005. Com podeu observar en ambdues, els voltants estaven encara buits de les empreses que amb posterioritat foren instal·lant-se.



Per a més informació passe l’enllaç d’una web. És http://www.relojandalusi.org/, a la qual apareix el nostre rellotge de sol en l’apartat de “Relojes de autor” – Joan Olivares & Rafael Amorós i on també podreu entendre un poc més de l’objecte tractat hui.


Actualment el rellotge protagonista d’esta publicació té alguna zona que està de pena per causa de l’òxid acumulat per una dotzena d’anys a la intempèrie i sense cap manteniment. 

Publicat al Facebook el dia 31-03-2015 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada