dijous, 1 d’octubre del 2015

ENGANYATALLS o “TRAMPANTOJOS”

En la pàgina web de Carles Arola es defineix com a: “Tècnica pictòrica amb que s’intenta enganyar la vista per mitjà dels recursos del clarobscur i la perspectiva. Les escenes pintades donen l’aspecte de realitat i fan que els objectes, els éssers o les situacions semblin veritables per a l’observador”. "Trompe l’oeil”, “enganyatall” o “trampantojo” serien les paraules en francès, valencià o castellà usades per a descriure la mateixa tècnica.


Però els enganyatalls no sols es troben pintats als carrers, els edificis, les places, etc., els meus alumnes han comprovat com apareixen també en la literatura. Sense anar més lluny, una lectura del llibre de Pinotxo que sempre han llegit en tercer nivell, començava així: “El moblatge de la casa d’en Gepet no podia ser més modest: una cadira estropejada, un llit no massa bo i una tauleta malmesa. A la paret del fons es veia una llar menuda amb el foc encés, però el foc era pintat; sobre el foc hi havia una olla, també pintada, que bullia alegrement i treia una nuvolada de fum que semblava de veritat.”


Ja va eixir ací una foto d’Óscar Plaza fa diversos mesos, la mateixa es repeteix ací feta per mi el 29 d’octubre de l’any 2003, a l’igual que les altres dues, encara que el fet de quadrar-les o restaurar-les fou una faena més recent.

Durant un temps el taller faller “La Torre” estigué situat en la casa situada enfront del casal, on estigué la carnisseria d’Anrubia, un home que començà amb modèstia i arribà a ser el propietari de l’escorxador de “La Ribera” abans de que canviaren les coses i desapareguera. Algun artista dels fallers que la construïen cada any pintà els dos enganyatalls que encara es conserven, el de dalt molt millor, perquè el de baix ja en l’any 2003 havia patit l’explosió d’algun petard sobre la pintura del gat situada a la part esquerra de la porta, cosa que jo vaig intentar dissimular un poc.


La xica de la finestra està situada al pis de dalt en una finestra que dona al mercat municipal i s’aprecia molt bé baixant-hi ja des del carrer Santa Anna. Segur que estes imatges les conegueu de sobra!



Fique un altre exemple que no existeix al poble, però sí en alguna de les pàgines web consultades, de les quals n’hi ha prou per ampliar el tema. Què faríeu si anàreu a entrar el cotxe al garatge que es presenta?, entrar directament o esperar que s’obrira la porta?.

Publicat al Facebook el dia 16-03-2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada