dilluns, 8 de maig del 2017

ANY 1993: I... ARRIBÀ LA MÀGIA A ALMUSSAFES!.

Sabeu que en estos dies està celebrant-se la XXIV Trobada Internacional de Mags que acabarà demà. A continuació teniu una nova publicació, què és l’article que em publicà el diari Las Provincias del dia 30-03-2012, en la seua pàgina 32, que com a cronista havia enviat amb motiu de les 20 primeres trobades, celebrades en 19 anys. És un document que poques persones llegirien en aquell moment i com és meu, no tinc cap problema en reproduir-ho.


“Sembla que tot començà en un viatge de Luís La Font –nom artístic de Luís Martínez– a Madrid en 1992. Aquest pertanyia a la SEI –Sociedad Española de Ilusionismo– des de 1985 i hi anava sovint a reunir-se amb alguns mags de l’època com Juan Tamariz, Pepe Carrol, Anthony Blake,…i en una d’aquelles reunions els feu la proposta de venir a València, juntar-se al voltant d’una paella i fer un espectacle pel poble. Luís parla amb Francisco Caballero –regidor de cultura, joventut i medi ambient del moment– al qual la idea d’unir “Almussafes i la màgia” li sembla suggerent i atractiva. Es valora políticament el tema, es forma un equip amb Luís La Font, Francisco Caballero i José Mª Bullón, que porten l’organització, que fixa les dades, el nombre de gales, etc. El consistori cederia el Centre Cultural i es faria càrrec de les despeses de l’encontre amb un pressupost prou reduït i els mags actuarien gratis.


En un principi està programat pels dies 5 i 6 de juny de 1993, però les eleccions generals d’aquell dia 6 retarden la màgica reunió. Així, els dies 19 i 20 queden definitivament com els elegits per la presentació del “Primer Encuentro de magos de la Comunidad Valenciana”. Actuen alguns mags vinguts de Madrid: Carlos Lamas, Tamariz, Mago More, Félix, Ramón Rioobo,... i altres valencians com Franco Martinelli, Salcan, Lesmans, Magic Gurrea, Garibo i el mateix Luís La Font. Havien quedat per actuar uns pocs, però al final s’acrediten un gran nombre de mags, il·lusionistes i prestidigitadors per seguir les actuacions i gales, assistir a les conferències, visitar la fira màgica. Els actes reuniren també un passe de vídeos sobre màgia i una exposició de fotografies i cartells sobre “La magia de ayer”. La màgia va eixir també al carrer i als pubs de la localitat. El primer mag d’honor és Walmer.


Era una idea compartida per tota l’organització de l’esdeveniment –i també l’Ajuntament– el que des d’Almussafes es creara la primera associació de mags de la Comunitat. Així ho expressà l’alcalde Vicente Escribá en l’acte de clausura, al mateix temps que es comprometia a repetir l’encontre l’any següent i dotar-lo de més pressupost.


Les notícies dels diaris Levante i Diario 16 d’aquells dos dies porten titulars que parlen de “Dos días mágicos”, “En la vida, todo es una trampa” i “Encuentros mágicos en Almussafes”. Dick Marvel –un mag portuguès invitat– fa una completa crònica en una revista del seu país alguns dies després.


L’any següent es fundaria el CIVAC –Círculo de Ilusionistas de Valencia, Alicante y Castellón– que presidiria Luís La Font fins l’any 1998.”

Publicat al Facebook “Almussafes segle XX” el dia 09-04-2016.

Compartit en la pàgina de “Almussafes Història recent”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada