dilluns, 8 de maig del 2017

BODA DE FRANCISCO CHAQUÉS GIRONA

És el dia 29 de gener de 1953 i Francisco Chaqués Girona, fadrí de 27 anys, es casa en la parròquia de la Vil·la amb Antonia Asensi Girona, fadrina de 24 anys. Ambdós contraients són nascuts a Almussafes.

És rector de la parròquia Vicente Calatayud Gallent, jutge de pau Vicente Chaqués Albuixech i secretari municipal Julio Ferrer Esquerdo i actuen com a testimonis Marín Lladosa Tomás i Francisco Salesa Feced.

Totes les dades escrites fins ací són el resultat de la consulta del corresponent llibre de registre de matrimonis al nostre Registre Civil.


En les fotos es veu al nuvi què és l’únic que porta flor a la solapa del vestit, què és acompanyat dels amics. Han eixit de la casa a l’Hort de “Panarra” i agafen el camí cap el poble. La segona foto replega el moment en que van per un sender estret i en fila d’u amb el protagonista davant. En la tercera caminen pel carrer Sant Roc i en l’última posen en grup en un lloc indeterminat. La comitiva que fa el camí cap a l’església no està completa a la foto final. He ficat també una foto en color feta amb mòbil aquest mateix matí i una estructura semblant per comparar el canvi després de tants anys. La casa és actualment una ruïna, en la que han desaparegut elements i amb les finestres tapiades i es veu el canal de reg a l’esquerra i la mateixa corba del camí a la dreta enfront de la casa.


L’ornamentació que envolta les fotos en color taronja, té como finalitat a les quatre fotos d’aquella època el apreciar com estaven retallades, cosa què és diferent ara, que acaben més prompte fent rectes els quatre costats.


Com podeu observar són fotos corresponen a la part del nuvi. Me les ha deixades l’arquitecte Fèlix Chaqués Alepuz ja que pertanyen al seu arxiu familiar. Son pare és un dels assistents a la cerimònia. No dispose de cap pertanyent a la núvia.

Francisco Chaqués Girona al que li deien el “gaucho” –segons paraules de Fèlix–, era germà de Marina Chaqués i d’un altre germà al que li deien Pepe. Segurament, per a les persones que teniu una edat semblant a la meua ens resultava més coneguda Marina.

Crec què aquest reportatge fotogràfic no despertarà molt d’interés entre la majoria de les persones que em segueixen al Facebook. Solament les més majors pot ser que les miren, però lamentablement són poques les persones que passen del seixanta i estic convençut de la majoria dels joves no presten atenció a les fotos en blanc i negre, m’agradaria enganyar-me!, però han nascut ja en l’època de les fotos i el cine en color.

Estes fotos tenen sols 64 anys i porten el nom del fotògraf “Ribera” del que desconec més dades. Particularment a mi com a cronista m’agradaria tenir moltes en blanc i negre, perquè són les que conten o permeten narrar la història del segle XX. Espere prompte gaudir d’un bon grapat de l’Arxiu de Maiques, que ha segut cedit per la família Maiques al nostre poble, però necessitaré ajuda dels més majors per reconèixer a aquelles persones i poder adjudicar-los els seus noms i cognoms... Jo sols porte 36 anys a Almussafes i tinc poc de coneixements referits a les persones, tinc alguns més referits a fets que han passat en la nostra història.


En la foto de grup –que seria la quarta– apareixen les següents persones d’esquerra a dreta en la fila de darrere: desconegut, desconegut, desconegut (està un poc ajupit), don Perfecto López, desconegut, el nuvi Francisco Chaqués Girona, José Chaqués Ramón (pare de l’exalcalde), Félix Chaqués Marí (pare del que m’ha passat les fotos). I en la fila de baix també d’esquerra a dreta: Aguado “el mariscal”, desconegut, Vicente Romeu, Vicentico Grau ?, Francisco “el tomaco”, Marí “barret” el coeter i Duart? (veí del metge Bosch i pare d’algunes mestres).


En la foto tercera, en que marxen pel carrer de Sant Roc es veuen alguns dels que s’assenyalen abans i a més altres, com Maties? el barber, un al que li deien “el marino” o José Chaqués Albiñana “el yanki”, entre altres.

3 comentaris:

  1. Les fotos sön molt bones. A part de la boda es poden vore els cultius. En altra un comerç i com vestien les dones.

    ResponElimina
  2. He de dir que tinc 20 anys i sempre m'ha interessat la història, sobretot la del meu poble. M'encanta llegir aquests articles i conec a gent jove del meu voltant que també els agrada, per la qual cosa pense que l'interès no depèn de l'edat, sinó dels gustos, els quals mai canvien.
    Bon treball de recerca, salutacions.

    ResponElimina