dilluns, 8 de maig del 2017

CAMIÓ ‘EBRO’ DE SALVADOR ASENSI EN ELS ANYS SEIXANTA

Acompanye una foto de la cabina del camió marca “Ebro” de l’empresa de Salvador Asensi, que era conduit per un veí de Benifaió al qual li deien Pepe “Costelleta” –de malnom–. Correspon als anys seixanta del segle passat. El camió era banc i blau encara que en la imatge això no es veu. A la seua esquerra, sembla haver la part d’una altra cabina de camió, en la qual es pot llegir part del cartell de “(F)errus” – (Almu)safes – (T)l 46. El que està entre parèntesi són deduccions meues, encara que al programa de festes de 1960 apareix un anunci de “Ambrosio Ferrús – construcciones”, cosa que pot confirmar el que deduïa abans.


Al llibre de festes de l’any 2010 vaig publicar un article d’investigació meu sobre la distribució de la llet en l’escola a Almussafes entre les dècades dels anys cinquanta i seixanta. Llet que venia en pols en barrils d’uns cent kilograms de pes, com a part de l’ajuda americana. Entre els anys 1959 i 1961 –almenys– els bidons venien des de València per mitjà de l’ordinari-recader de l’Ajuntament Ramon Lladosa.


Jo deia a aquell article que els que tenien aproximadament la meua edat ho havien viscut a l’escola. De fet, jo tindria tres o quatre anys, vivia a Múrcia, però a la meua escola també es repartia. Portaven de casa un got i una cullera d’alumini amb una mesureta de paper que portava sucre i alguna classe de cacau en pols –menys vegades–  i la dona del mestre s’encarregava de bullir aquella llet en pols i es repartia en classe.

Més tard la llet ja no venia en pols sinó en botellins. Copie un fragment d’aquell article que fa referència al camió de la foto que acompanye: “Un camió d’Asensi portava els botellins de la marca “Cervera” a Almussafes, Benifaió, Albalat, Algemesí, Sueca, etc... , cap a al zona de Terol repartien la de la marca «El Prado» i en altres zones la de «Nutria» i «Alarcón»... També arreplegaven els cànters de llet, en Almussafes al dipòsit de Modesto Soria al Carrer Santa Anna i per altres pobles per portar-la a les empreses que s’encarregaven d’embotellar-les. Aquell camió portà durant els anys 1962-1963 unes planxes xerografiades als laterals amb la propaganda del «complement alimentari» del Ministerio de Educación Nacional”.


La fotografia és propietat de la família Asensi i en eixos dies en que preparava l’article –maig de 2010– vaig parlar sobre el tema amb Mari Carmen i Salvador, ambdós dels fills del propietari de l’empresa en aquella època.

Acompanye també una fotografia de publicitat d’aquell camió i del botellí i un tap de la marca “Cervera” que era transportada fins ací i repartida al col·legi, imatges que procedeixen de la xarxa d’Internet.
 
Publicat al Facebook “Almussafes segle XX” el dia 04-04-2016.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada