dilluns, 8 de maig del 2017

FALLA DE 1973

La foto que hui acompanye és propietat de Salvador Esquer pare, “el tio Peix”, de l’àlbum que em prestà l’any passat perquè escrivira algunes publicacions sobre els orígens de la falla Primitiva. És la foto de la falla de 1973. En la imatge apareixen ell i el seu fill Salva.

En aquell moment Julio Escrivà regentava el Bar Cope i tenia un cunyat de Benifaió que feia falles al qual li deien Ramon. Supose que parlaren i aquell li portà els ninots amb els quals va fer aquella falla, que la veritat llueix prou.

L’emplaçament era a l’actual carrer Llauradors, aleshores –segurament– Francisco Cerdà Reig, entre la porta del bar i el magatzem de la Cooperativa, que actualment s’ha convertit en pàrking de Consum.


M’han contat que a partir d’eixa experiència una dotzena de persones es reuniren en el bar i decidiren fer una comissió fallera i plantar una falla de veritat, cosa que començà a funcionar ja l’any 1974 baix la seu presidència.

Sobre el monument ficava –com podeu llegir– “Junta Local Fallera Almusafes” i als cartells el següent: “Esta falla no ve, a ser res, perquè ha segut pensat y fet, pero al añ que ve sera mes”. I també: “Este bar es chicotet, pero la persona que vullga vindre, sempre tindra el seu puestet”. Hui en dia sabem molt més de valencià que en aquell temps que encara no s’ensenyava a les escoles, però s’entén perfectament.

Amb el nom de “Comision Fallera Almusafes” funcionà els quatre primers exercicis: 1974, 1975, 1976 i 1977. Passant a anomenar-se des de 1978 com a “Falla Primitiva Almusafes”, que ja sabeu que diu al seu banderí que va ser “fundada 1973-1974”.

(Les informacions que he inclós venen de Flora Escrivà, Carmen Bosch i Salvador Esquer, principalment)

M'agradaria que les meues aportacions sobre la història de les falles locals foren estimades d'igual forma per tots els fallers i falleres independentment de la falla a la qual estan adscrites. Perquè em dona la impressió que sols fan me gusta les persones de falles concretes quan es tracta de la seua. I el cronista treballa “debades” per a tots i totes.

Publicat al Facebook “Almussafes segle XX” el dia 17-03-2016.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada