dimarts, 16 de maig del 2017

VALÈNCIA CANVIA NOMS DE CARRERS

Ahir es publicà el llistat de noms de carrers que es canviaran a València per llevar alguns associats al franquisme i com a conseqüència de l’aplicació de la llei de memòria històrica. Són un total de 51 i entre ells està el número 19 de la relació, la de l’Economista Gay, que passarà a anomenar-se de Just Ramírez. Aquest personatge es encara prou desconegut a Internet però fou un urbanista i arquitecte  que en la dècada dels setanta i des dels moviments veïnals i promovent campanyes de conscienciació ciutadana participà i s’oposà a projectes com el de convertir el llit del riu Túria en autopista en època de l’últim alcalde franquista de la capital, que amb l’arribada de la democràcia, el feren com aquells impulsaven, “un llit verd i nostre” i defengueren “El Saler per al poble” moments que jo vaig conèixer en la meua època d’estudiant de magisteri i més encara de primera ma perquè férem la segona meitat de la carrera al mig de la pineda de El Saler.


Arribat ací, no sé si s’heu adonat del significat del canvi, però l’Economista Gay és el nostre paisà Vicente Gay Forner, que en un any desapareixerà completament –perquè durant eix temps van a conviure els dos noms– del llistat de carrers de València.

Vicente Gay sols tenia dedicats dos carrers en tota Espanya, el de València, del qual un amic d'Almussafes em deia la setmana passada que havien suavitzat prou el nom del carrer al ficar simplement “Economista Gay” i no el nom i cognoms... i el del nostre poble, amb totes les dades, però que el fet d’haver nascut ací no podrà canviar-ho mai la història, això ja és opinió personal.


A nivell local, en la meua condició de cronista, jo ja vaig signar un informe sobre el tema en desembre de l’any 2015, a petició de les nostres autoritats.


L’enderrocament de la taverna “Tirri” als Quatre Cantons el vaig fotografiar el dia 13-10-2004 i ja vaig parlar del tema en una publicació del dia 20-02-2014 que trobareu al blog entre les primeres publicacions. Aquell fet provocà la retirada de la placa, en realitat un baix-relleu de 1939, que va substituir la col·locada en l’homenatge fet a Vicente Gay en 1929 amb motiu de la retolació del carrer, notícia del qual apareixia a la revista “Semana Gráfica” del dia 6 d’abril de 1929 i d'ella he tret la foto de Gay. El baix-relleu es troba des d’aquell moment dipositat en un magatzem municipal a l’aire lliure. Ací us presente una foto meua amb l’element que es va retirar ja fa quasi tretze anys. L’original, l’havia fotografiat quatre mesos abans d’aquell fet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada