diumenge, 12 de setembre del 2021

12 DE JULIOL DE 1971: PRESENTACIÓ DE LA REINA I CORT D’HONOR

Aquell dia de fa 50 anys es desenvolupà com estava previst, ja era la quinta cerimònia semblant des que s’havia instaurat la novetat local –fou en 1967– i per tant ja tenien certa pràctica a l’hora d’organitzar-ho.

Una dama m’ha contat que es celebrà on actualment és l’Àgora i l’escenari estava situat aproximadament on estan els serveis públics del parc. També, que la reina portava d’acompanyant a l’alcalde de la localitat i les dames a regidors municipals.

 
Ja ho deia Vicente García Castillo a la seua gasetilla del diari Las Provincias del dia 29 de juny i el mateix dia 10 de juliol ho recordava en altra gasetilla, esta més breve, que simplement deia: “ACTUARÁ DE MANTENEDOR EL DOCTOR LLOPIS PLANELL. El solemne acto de proclamación de la reina de las fiestas mayores de Almusafes, tendrá lugar el próximo día 12 de los corrientes, a las veintidós horas, siendo mantenedor don Felipe Llopis Planell, doctor en Derecho y Filosofía y Letras, y autor del trabajo de investigación histórica que ha sido estudio básico del escudo municipal de la villa.”

 
 
Si alguna cosa tenien en comú aquells actes, a més del que es celebrava, era la presencia d’un mantenidor. Eixa paraula la defineix el diccionari valencià de la llengua, tant en la forma masculina com la femenina, com: “Persona encarregada de presentar un acte, un certamen.” Però en aquella època era una figura totalment masculina, com no podia ser menys. Solia tractar-se d’un home dels que destacava com advocat, director d’un col·legi, professor universitari, etc., que donava una espècie de conferència –per exemple en 1968 i 1969 s’havia parlat de la trilogia “Fe, Patria y Amor”–. Aquell any igual es parlaria de “l’escut municipal”, que havia dissenyat el sr. Llopis feia una dècada encara que el treball no havia servit per a res, un gran tema per delectar les festes. O... vaja vosté a saber!

Acompanye unes fotos que provenen de dues de les dames de la cort d’honor: Adela Rita Pales i Marisa Girona. Com en ocasions posteriors –i com passà igualment l’any passat– elles seran més protagonistes que les altres al disposar solament del seu material. Es parlà directa o indirectament amb altres dos i no s’aconseguí més material.

Publicat al grup de Facebook “Almussafes segle XX” el dia 12-07-2021.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada