dissabte, 18 de setembre del 2021

DIA INTERNACIONAL DE LA IGUALDAT SALARIAL AMB MATERIAL DE VICENTE GAY

Encara que el dia 22 de febrer es celebra el “Día Europeo por la igualdad salarial entre hombres y mujeres” «el passat 18 de setembre de 2020, “ONU mujeres” celebrà el primer Dia Internacional de la Igualtat Salarial amb l’objectiu de fer visible les desigualtats que continuen existint al mercat laboral entre homes i dones que representen una diferència salarial. Tanmateix, busca compartir accions per poder tancar l’escletxa salarial entre dones i homes» (traduït del castellà d’una notícia del Observatorio de la igualdad y el empleo de España). Hui seria la data marcada per eixa reivindicació internacional, tal com he sentit al migdia a les notícies de la televisió.

I aprofite la data per transmetre’s l’opinió del catedràtic “fill predilecte d’esta vil·la” Vicente Gay Forner al seu llibre –“tractat” que autoritza a editar segons diu al pròleg– “Economia Política”, Valladolid 1908, (1076 pàgines entre dos llibres) llibre II “Economia política pura”, capítol IV, titulat “Teoria del salario” del que transcric el principi del seu apartat VII, on parla del salari de les dones i altres aspectes sobre elles, que és el que m’interessa destacar. El primer paràgraf correspon al títol complet de l’apartat. Diu així:

"VII. De los momentos diferenciales del salario en las distintas clases de trabajo; trabajo simple y trabajo calificado; carácter del trabajo. De la llamada tendencia á la nivelación de los salarios. Obstáculos.

Las causas principales de la diferencia de los salarios según los distintos oficios están en las condiciones del trabajo que le convierten en materia de difícil aprendizaje ó de fácil dominio, en la seguridad del mismo y en lo agradable de su realización.

El trabajo calificado está mejor retribuído que el no calificado ó simplemente usual que convierte al trabajador en apéndice de un instrumento ó de una máquina.

El trabajo calificado supone en el obrero, mayor capacidad de algunos trabajadores (skill) es una de las causas de la desigualdad en los salarios que les hace subir por encima de la media. Igualmente influye el sexo: siendo menor el número de los empleos propios para la mujer, comparados con los del hombre, hay una concurrencia más fuerte entre las mujeres lo cual determina bajas en su salario; también el hecho de que la mujer casada puede admitir su salario inferior al límite de subsistencia porque es un complemento del salario del marido que es la principal entrada; de esta suerte, pues el salario de la mujer es inferior al del hombre. La inferioridad de la mujer, á pesar del programa de reivindicaciones feministas, es un motivo principal de esta diferencia”. […]


No hem de perdre de vista que han passat 113 anys des que es va escriure això. Després continuarà parlant durant dos pàgines més sobre els treballadors en general.

De la seua ideologia ja sabem molt, encara que algunes persones no acaben d’assabentar-se. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada