diumenge, 22 de març del 2015

250 ANYS

És de suposar que tot el poble està enterat de l’esdeviment de caràcter religiós que està produint-se en aquests dies a la nostra localitat i dels quals estan gaudint tots els creients d’Almussafes. També és cert, que n’hi ha persones a les quals no els interessa, el nostre respecte cap a elles. Acudir a qualsevol acte públic del tipus que siga és una qüestió de llibertat i –en el cas que ens ocupa– també de fe. Els altres es mereixen sempre la nostra tolerància de la mateixa forma que nosaltres l’esperem dels demés.

Com a cronista oficial d’Almussafes em toca parlar del tema. Ja ho he fet en un llarg article del llibre de festes, en el qual he fet un repàs per quasi tota la documentació que existeix al respecte, referida a la tradició escrita.


Ja fa temps que es repartiren uns “Programes d’Actes” on s’explicava com anava a ser la celebració d’aquest 250 aniversari de l’arribada de la relíquia de la Santíssima Creu al nostre poble. Estaven organitzats per la Parròquia Sant Bertomeu Apòstol d’Almussafes amb la col·laboració de la Confraria Santíssima Creu d’Almussafes i el nostre Ajuntament. Al llarg de cinc dies la mateixa anava a recórrer tots els carrers del poble responent als cinc sectors del mateix en que s’ha dividit eix recorregut. Fa cinquanta anys els poble era més reduït i es va dividir en quatre.

Com en aquella ocasió els carrers s’han engalanat per celebrar aquests actes festiu-religiosos. Cada sector ho ha fet d’una determinada forma i amb estil i mitjans diferents. Una bona quantitat de gent s’ha esforçat i ha treballat de valent en cadascun dels cinc sectors per donar-li sumptuositat a eixos actes. Els carrers estan preciosos i ja posaré altres fotos d’ells.

Els recorreguts començaren dilluns 30 de juny i ja s’han fet tres. Una gran quantitat de persones es desplaça pels carrers que composen l’itinerari.

El resum de cada dia és el següent: primerament la Santíssima Creu queda exposada al públic en un altar situat al lloc determinat en cada itinerari, després es fa una missa en acció de gràcies pels veïns d’eix sector. A continuació es realitza el recorregut per l’itinerari assenyalat pel dia. La comitiva està formada pels dolçainers i tabaleters de la Colla d’Al-Mansaf, a continuació el rector porta la relíquia baix pal·lio i darrere caminen moltes de les persones que viuen en eixos carrers convertits en protagonistes per una nit.

Durant l’itinerari algunes persones –que no poden fer el recorregut per estar malalts o per la seua edat– la besen. Al final, són les demés persones les que poden besar la relíquia i fer-se fotos pel record. L’acte acaba amb la benedicció final des del lloc determinant i el cant dels “gojos” marca el final del mateix i el retorn de la relíquia a la seua capella fins el dia següent.

El moment viscut és important per les persones creients del poble d’Almussafes perquè fa cinquanta anys de l’anterior i no tornarà a celebrar-se fins que passen altres cinquanta anys, per tant en l’any 2064.

La imatge que acompanye correspon al carrer de Dr. Fleming.

Publicat al Facebook pàgina d’Almussafes el dia 03-07-2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada