dimecres, 18 de març del 2015

DOTZE CREUS DE MAIG

Hui el nostre poble està assistint a un esdeveniment històric. Molts sabeu ja dels motius que n’hi ha darrere estes manifestacions religioses. Es compleixen exactament 250 anys de l’arribada del “Lignum Crucis” a Almussafes, una relíquia venerada pel poble. Unes quantes generacions han passat des que un dia la senyora de Tuvià va rebre de mans del superior de l’ordre dels caputxins, el pare Colindres, una joia que aquest portava al pit i que li havia regalat el Papa Clemente XIII...

Hui també, al diari Levante, un home que sap molt més d’això que jo –es tracta de Josep Miquel Bausset, monjo de Monserrat– recorda que “cada 3 de maig, amb la benedicció dels termes i l’ornamentació de les creus amb flors, celebrem la festa de les Creus de Maig... En aquest dia els capellans fan la benedicció del terme, amb una especial invocació a Déu per la protecció dels camps i de les collites, amenaçades sovint pel mal temps i les pedregades...”

Ja fa temps que es va constituir una comissió cívica formada per diferents persones entre les quals està també el cronista que tenia per missió organitzar diferents actes, com els de les “dotze Creus de maig” que s’han ficat hui o l’exposició que està muntada a la Sala del Centre Cultural, a la que esteu invitats, per si algú/na no ho sabia.

Eixes Creus, representen el treball preparat amb molta il·lusió per part de diferents organismes, alguns de la Confraria de la Santíssima Creu o de la pròpia Església i altres provinents del món faller, els jubilats o el mateix Ajuntament.

Acompanye una composició fotogràfica que he fet després de fer-me el recorregut pel poble. El treball fet i que es pot veure als carrers es fabulós, variat, usant creus en la forma tradicional o més moderna, amb flors però també altres elements. Cada persona tindrà alguna que li agrade més, però el fons és el mateix.


Publicat al Facebook “Almussafes” el dia 03-05-2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada