dissabte, 21 de març del 2015

EL VAIXELL IRPINIA

Mogut per la curiositat que em va crear la publicació d’Inma Gascó el dia 21, vaig buscar informació en Internet sobre aquest vaixell, que ara us passe.

Fou construït l’any 1929, en aquella època funcionava amb turbines de vapor i tenia dues xemeneies. Va navegar des de Marsella a la costa est d’Amèrica del Sud, Río de Janeiro, Montevideo i Buenos Aires. Fou comprat per l’empresa Grimaldi - SIOSA en 1955.


En gener de 1956 s’inaugurà una línea regular de passatge entre Màlaga i diferents ports centreamericans i aquest buc portà durant anys emigrants andalusos i extremenys fonamentalment a Amèrica.

Seria en 1957 quan va passar el moment de la tornada de Santo Domingo de la família d’Irpinia i el seu bateig a bord d’aquell vaixell. Supose que el nom de Maria li’l ficaren davant de l’altre perquè així s’ha fet tradicionalment.

En 1962 va ser reformat i modernitzat, canviant les velles turbines de vapor per uns motors diesel de Fiat i li deixaren una sola xemeneia.


En 1970 començava una nova vida convertit en vaixell per a turistes.

En 1972 participà en Barcelona en el rodatge d’una pel·lícula de cine titulada en Espanya “El viaje de los malditos”. Una pel·lícula que –a l’estil de la més famosa “Exodus” – conta les aventures del buc St. Louis, el qual salpava del port d’Hamburg el 13 de maig de 1939 amb 930 jueus alemanys en busca d’asil en l’illa de Cuba.

En 1983, sense poder renovar part dels seus certificats de mar, l’Irpinia quedava amarrat en La Spezia, on era venut pel seu desballestament.

Bé! Us he fet un resum de la informació que he trobat en Internet, a partir de diversos articles sobre el tema marítim. Sé que possiblement serà una informació de poc interés per a molts de vosaltres i què a qui més podria interessar seria o serà a la nostra veïna Maria Irpinia Bosch, protagonista d’aquella història i no sé si la llegirà.

El nom Irpinia prové d’una localitat italiana. Ja vaig dir ahir què era un nom únic entre totes les dones del nostre poble, però he consultat més i en les estadístiques de noms de l’INE, a nivell de tota Espanya n’hi ha menys de vint, igual el seu a soles. Tampoc he trobat dones que el tinguen com a nom ni en Itàlia... el que no significa que no hi hagen. 
  
Publicat al Facebook el dia 24-05-2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada