dimecres, 18 de març del 2015

ANTIGUES CASES DELS MESTRES

Al final de la dècada dels cinquanta s’inauguraren les escoles noves construïdes al lloc que hui coneguem com el centre del poble, en aquell temps segurament no tindria la mateixa condició de “centralitat”. El “grupo escolar Salas Pombo” que en lletres grans apareixia a la seua façana venia a pal·liar les mínimes condicions que reunien les escoles de la torre, no reunien de cap tipus, però sobre tot tenien de falta d’espai –els que foren alumnes saben molt bé que el recreo es feia en un balcó gran, els xics al pis de dalt del de les xiques– i de salubritat –no sols dels aseos, sinó també de les aules i fins i tot les vivendes dels mestres–. I supose, que realment es milloraren prou eixes condicions, malgrat el fet que recent inaugurat ja li faltaven dos aules.

Però hui vaig a detindre’m en l’edifici que una escola portava necessariament aparellat, les cases dels mestres... Amb poques ganes, crec, les autoritats que construïen les escoles fent ús dels pressupostos municipals –encara que tenien ajudes públiques en forma de préstecs que havien de ser tornats en els terminis que s’establien– devien dotar al mateix temps de tantes cases com el número de mestres que tenien plaça a les escoles.

Per construir aquestes cases, que estaven situades al carrer de Mestre Cardona –antic carrer de Piló– hagueren de vendre l’única propietat que tenien, com era l’edifici escolar situat al carrer de Sant Vicent. “Eix edifici es va construir a Almussafes l’any 1867, quan la vil·la tenia 1.262 habitants. Era una Escola de Xiquets”, que tenia annexa la casa del mestre. Aquestes dades les comentava el cronista local –Antonio Benavent– dins d’un article del llibre de festes de 1959.

I com no obtingueren prou diners d’eixa venda també hagueren de demanar ajudes per la seua construcció, en forma de dues subvencions a fons perdut als Ministeris d’Educació Nacional i al de la Vivenda i un “auxili financer” –que sí era un préstec– de la Diputació. Les nou vivendes tenien un pressupost de construcció de 1.209.048,96 pessetes de l’època i s’iniciaren l’any 1960.   

La foto data del moment de la construcció. I pertany a l’Arxiu de Maiques.

Construïren cinc vivendes en un costat i a la part d’enfront sols feren quatre –i l’última de la dreta serà recordada pels majors com a consulta i vivenda del metge durant aquells anys–. Puc dir-vos que jo vaig viure en una d’elles durant tres o quatre anys, entre 1983 i 1986, i que eren poc còmodes.

En aquella època, eren els titulars de la tirada de cinc cases que s’aprecia a la foto, d’esquerra a dreta: Cecilio Alcaraz, Venancio Morató, Ana Escribano, Vicente Emeterio i Josefa Bataller.


Publicat al Facebook el dia 01-05-2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada