dimecres, 18 de març del 2015

50 ANYS DEL LLIBRE “SEÑORÍO DE ALMUSAFES”

En aquest any es compleix el 50 aniversari del llibre que va publicar el nostre il·lustre almussafeny –el pare Duart Alabarta–, doncs s’acabà d’imprimir el 24 de novembre de 1964.

És un llibre molt complet sobre la història del que va ser el nostre senyoriu d’Almussafes al llarg dels 524 anys que tingué de durada, des de 1242 fins 1766. L’autor basa la seua obra en la documentació històrica que aporta al mateix temps que va narrant la història. Per això, el títol que apareix dalt va acompanyat al llibre de “Colección de documentos históricos”, en lletra de menys grandària.


D. Luís Duart Alabarta va nàixer a Almussafes en 1908, es va ordenar sacerdot i va fer la primera missa al nostre poble en 1931. Exercí la seua labor pastoral en Beniarrés, Pedralba, Fontanares i finalment en Benidorm. En aquesta última ciutat estigué des de 1950 fins la seua mort en 1983. Està soterrat al nostre cementeri.

Fou un home d’una sòlida formació humanística i a més dels seus estudis eclesiàstics i de la seua labor pastoral es dedicà a l’estudi e investigació dels problemes històrics. Així, era un apassionat del món de l’arqueologia i de la història local, a més del seu propi com a sacerdot.

No entre –de moment– a parlar de la seua importància en les investigacions que va portar a terme al voltant de la “Relíquia de la Santíssima Creu” de la qual celebrem enguany el 250 aniversari.


La millor forma de conèixer dades de la biografia d’aquest personatge és acudir a un llibret que va escriure un altre almussafeny l’any 2002, Antonio Magraner Duart, que tenia en comú amb aquell el fet de treballar a Benidorm. Es tracta del treball que porta per nom “Luís Duart Alabarta y Antonio Magraner Rodrigo, dos amantes de la cultura y tradiciones valencianas”. És una breu obra que deixà per escrit el seu discurs d’entrada a la Real Academia de Cultura Valenciana en aquell any. Les dades donades abans estan tretes del seu treball.

Publicat al Facebook el dia 24-04-2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada