dimarts, 17 de març del 2015

CARNESTOLTES EN L’ESCOLA A ALMUSSAFES (III)

Per tal de continuar amb l’intent escolar de recuperar-les, els alumnes de 7é i 8é curs d’EGB feren en l’any 1987 un treball d’investigació sobre costums i tradicions del poble, entre elles la de com es celebrava la festa de “carnestoltes” fins l’any 1936 en que fou suprimida. I per tal de replegar informació entrevistaren a tres homes a la Llar dels jubilats. Del que contaren i qui foren els majors ja parlaré en una altra ocasió.


Però continue. Amb el pas del temps, anava consolidant-se la desfilada pels carrers que envolten el col·legi i el Parc Central –en comptades ocasions el recorregut ha canviat o ha segut més llarg–  i així fins avui. S’ha acompanyat alguns anys –els primers– de tabals i dolçaines i en algunes ocasions –més recents amb alguns membres joves de la banda de música. Tot per animar el passacarrer. També es feia un rei de tela i cartró que es passejava amb la desfilada i després es cremava.



En l’any 1992 i en algú més de darrere Luis Botello preparà amb els alumnes de 8é un globus aerostàtic que s’enlairà quasi al mateix temps que es cremava la imatge del rei.


Anys més tard s’incorporà la figura del rei i la reina per a la festa, triats democràticament pels alumnes de 8é d’EGB, últim curs de l’escola, després els de segon d’ESO, ara els de 6é de primària. La festa escolar començava tres dies abans amb el repartiment de les consignes: demà amb alguna cosa al cap, amb una “tireta”, amb un calcetí de cada color, etc... Al pati es ficava el cadafal i allí es repartien premis de dibuix o redacció sobre el tema. Pujaven els reis i feien el seu discurs... i al final es cremava la figura.  Ara es reunim al voltant de la figura i són els reis els encarregats de pegar-li foc.


Publicat al Facebook el dia 28-02-2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada