divendres, 27 de març del 2015

EL NOM DE BARTOLOMÉ

Hui es celebra a la nostra localitat el dia del patró, encara que al santoral apareix el dia 24 d’agost.

Aquest nom s’usa escassament en tota Espanya. Segon l’Institut Nacional d’Estadística és el nom que tenen 18.267 homes –dels quals en Balears n’hi ha 6.321– , amb una edat mitjana de 56,7 anys. Dita quantitat representa un percentatge del 0,787 per cada mil habitants. En la província de València sols trobem 433 i en Almussafes sols 2 el tenen com a primer nom i un altre com a segon, darrere de José. En quant a la seua variant catalana –Bartomeu– n’hi ha 1.700 en tota Espanya, repartits pràcticament tots per Catalunya i Balears, cap en València. Com a –Bertomeu–, sols n’hi ha 32, repartits per Catalunya, València i Balears, sols 7 són de la nostra província i cap del nostre poble.

Els dos Bartolomés nostres a més del José Bartolomé fan una edat mitjana de 69,3 anys.

Les dates locals de les quals dispose des de fa uns anys, les arreplegà també el nostre veí Josep Marí Chiral en un treball titulat “Els nom propis dels veïns d’Almussafes i la seua evolució”, que presentà a la VI Jornada d’Onomàstica en Alzira l’any 2012 i que apareix al llibre que amb tal motiu s’edità posteriorment per part de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Aquell, parlant-ne dels patrons d’Almussafes –jo ho faré del nom femení en altra ocasió– diu que “Resulta curiós el poc de pes que tenen els patrons de la localitat en els noms dels seus habitants. Allò que, per regla general, és bastant comú en la majoria dels pobles valencians, a Almussafes no té quasi incidència”.


L’accés d’Internet referit a “Bartolomé” és el següent:

Publicat al Facebook el dia 15-07-2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada