diumenge, 22 de març del 2015

ALMUSSAFES EN 1976

Com era el nostre poble en aquell temps?. En un article meu que es publicà al programa de festes de l’any 2000 i que portava per títol “1002 dies en la vida d’un poble”, que corresponia al temps que durà la instal·lació de la factoria Ford a Almussafes.

En aquell material jo feia referència a canvis de tot tipus que anaven produint-se al poble durant el temps en que l’empresa Ford estava alçant-se i la influència –sobre tot econòmica– que aquesta tenia sobre nosaltres. Però no em vaig referir en concret a cap canvi en els carrers. Ací tenim una foto que en un principi m’agradaria que intentareu emplaçar dins el poble i per la qual cosa vaig a donar algunes pistes. Sóc conscient de que la major part de les persones que participen al Facebook són un públic jove, per tant possiblement la imatge serà per si mateixa “un poc muda”. Les persones majors –com jo– segurament sí comptaran amb records que puguen ajudar-los a identificar-ho.


Estem en un encreuament del carrer Major. En ell podem observar un dels arbres que estaven a la vorera, arbres que en 1980 ja no hi estaven. El fons del carrer que es veu correspon a la zona est de la població. I els sis “pilonets” que semblen de pedra, col·locats estratègicament a la mateixa distància un de l’altre, donen idea de que per aquell punt de vegades passava prou aigua que s’havia de salvar quan es desplaçaven caminant.

Donem per suposat que cap dels edificis que es veuen es troben ja allí, encara que la casa que es veu a la dreta, segurament molt canviada o tal vegada tirada i tornada a fer, la derrocaren en l’any 2006 per construir un edifici de pisos. La casa de l’esquerra ja fou substituïda per una gran finca de pisos al poc de fer-se la foto.

He de dir que la imatge forma part d’una col·lecció de més de cent fotos que uns quaranta joves de vuité d’EGB del col·legi –Salas Pombo en aquell temps– feren distribuïts en grups durant el curs 1975-1976 com a part d’un treball escolar que dirigia el mestre D. Paco Chalmés, del qual ja he parlat en altres ocasions. Hui faig menció solament a una xica d’aquell grup, majoritàriament de la quinta de 1962, es tracta d’Anabel Casany que m’ha ajudat a identificar a tots els que hi participaren i dels quals tindré ocasió de parlar més en el futur.

No sé si algú/na ja haurà intuït el punt d’on està pressa la foto, jo imagine que fou des on acaba l’actual carrer Cervantes quan toca el carrer Major. I es tracta, com no podia ser d’una altra manera, del carrer Cano, al que venien a parar les aigües que provinents de l’actual carrer Mestre Serrano, que travessaven el col·legi Almassaf a través d’una canalització externa entre les pistes esportives i per baix entre les dos edificis i el pati del que en aquella època anomenaven preescolar i que pel carrer Cervantes passaven al de Cano i arribaven a l’horta. Actualment, passen pel nostre pàrking i al final per baix de l’hort escolar. Fou en novembre i desembre de l’any 2000 quan es varen fer les obres del “Col·lector de Cano” dels qual mostraré alguna foto un altre dia.

Publicat al Facebook el dia 31-05-2014 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada