divendres, 27 de març del 2015

EL NOM DE CRUZ

Hui es celebra a la nostra localitat el dia de la patrona, la Santíssima Creu encara que al santoral apareix els dies 3 de maig (Invenció o “trobament”) i el 14 de setembre (Exaltació). Al “boletín informativo” nº 1 de la Confraria Santíssima Creu d’Almussafes, del mes de maig de 1987, es parla de que “A la Santa Cruz, la Iglesia le dedica tres fiestas litúrgicas al año...”, les dos ja nomenades i la del 16 de juliol, en que “se commemora el triunfo de la Santa Cruz en la batalla de las Navas de Tolosa en 1.212 por Alfonso VIII contra los almohades”.

El nom de Cruz s’usa poquíssim en tota Espanya, inclús més com a nom d’home que de dona. Segon l’Institut Nacional d’Estadística és el nom que tenen 1.318 homes  i 1.192 dones de tota Espanya, encara que en la província de València són 63 dones i 54 homes,  donant-se en percentatges que van entre el 0,057 per cada mil habitants als homes i el 0,050 a les dones i amb edats mitjanes al voltant de 62 anys. En la variant valenciana de CREU no es comptabilitzen casos perquè bé no arriben a 20 a nivell nacional o no superen el número de 5 en cap província.

En el cas d’homes és més conegut dins del compost JUAN CRUZ, al nostre poble trobem un adult amb JUAN DE LA CRUZ i un xiquet amb JUAN CRUZ.

Tornant ja al nom més propi de dones, es donen 31.391 casos en tota Espanya del compost per MARIA CRUZ, quantitat que representa un percentatge del 1,312 per cada mil habitants, en la nostra província n’hi ha 1.236 i en Almussafes fins quatre casos contant tres variants: MARI CRUZ (1), MARÍA CRUZ (1) i MARÍA DE LA CRUZ (2). La dona de més edat porta el nom per la CREU de Caravaca i les altres varen nàixer ací des de l’any 1977. També coneguem algun cas de dona almussafenya que té el nom, però no viu al poble.

Trobem el nom de CRUZ també en altres compostos, com CARMEN CRUZ o VICENTA CRUZ, nascudes ambdues en l’any 1960.

Assenyalar que les quatre filles d’una mateixa família del poble –molt estimada per mi– tingueren el nom de CRUZ en segon o tercer lloc, una d’elles ja dita abans, VICENTA CRUZ i les altres MARIA LOURDES CRUZ, MARÍA DOLORES CRUZ i Mª AMPARO CRUZ.

En la variant de CRUZ MARÍA sols n’hi ha 14 en la província de Valencia, entre 363 d’Espanya. I en la variant valenciana de MARIA CREU, trobem 5 en la província entre les 54 comptabilitzades a Espanya, majoritàriament entre Catalunya i la nostra Comunitat. Ací no tenim cap cas.

Josep Marí Chiral en al treball titulat “Els nom propis dels veïns d’Almussafes i la seua evolució” –del que ja vaig parlar fa tres dies i que presentà a la VI Jornada d’Onomàstica organitzada per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua en Alzira l’any 2012– diu que “De les cinc Cruz que hi havia el 1935 hem passat a cap. Això sí, han aparegut dos María de la Cruz, una Mari Cruz, una Vicenta Cruz i una María Cruz, amb la qual cosa podem dir que s’ha mantingut la presència de la patrona en la mateixa quantitat”. Informació que ve a corroborar la major part de les dades explicades abans.
Si l’altre dia vaig afegir un comentari a posteriori que deia que al cens de població de 1857, amb una població de 1202 persones, sols vivien 6 homes que tenien el nom de Bartolomé, hui afegeix que no n’hi tenia cap dona amb el nom de CRUZ entre les 600 censades aproximadament. Ja havien passat 43 anys des de “la festa per la Santíssima Creu de 1814”, però això no influïa encara sobre el nom de les dones del poble.

Acompanye un jeroglífic que he preparat a l’efecte d’esta publicació.


Publicat al Facebook el dia 16-07-2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada