divendres, 27 de març del 2015

ARTICLE DEL LLIBRE DE FESTES

“SANTÍSSIMA CREU” és el títol de la meua col·laboració d’aquest any pel llibre de festes. Es tracta d’un article d’investigació històrica, que comença així: «No és fàcil començar a tractar el tema, perquè com diu el metge Bosch al seu llibre “Aunque no lo parezca, se ha escrito mucho sobre este excepcional motivo de fe y devoción de nuestra villa, que es la Santísima Cruz…” i el meu treball es centrarà en replegar eixa variada informació que s’ha plasmat per escrit en llibres de festes, diaris i en algun llibre més com l’al·ludit abans, en diferents formes i manifestacions: notícies, relats, etc... // Tampoc, es fàcil dir coses que abans no hagen dit unes altres persones, perquè a més les paraules o les frases han de ser obligadament iguals per tal de no canviar el sentit del que es diu... » i continua en varies pàgines fins completar 5.809 paraules comptant les 26 notes a peu de pàgina.

Reconec que és un article que pot resultar difícil de llegir d’una tirada, no sols per la seua extensió i –a més– cal tenir una disposició positiva de cara al tema. Com a cronista vull fer una simple invitació a la seua lectura per part d’aquelles persones que puguen estar interessades en conèixer alguns fets que ens han contat durant 250 anys. Coses que segurament no s’entendran sense la “Fe” que va unida a una creença, en aquest cas a la religió catòlica.

És el resultat de moltes hores de treball i –pels que no ho sàpien– el càrrec de cronista és honorífic, per tant tota la meua faena la faig amb molta il·lusió i ganes de servir a la comunitat d’Almussafes i ­–per suposat­– completament gratis. Si l’any passat el tema fou «FRANCISCO NAVARRO MORENO “RULO”. UNA LLEGENDA A ALMUSSAFES», que crec agradà a molta gent, enguany ha tocat treballar aquest i en futur, altres que vindran. Els que seguiu al Facebook sabeu que vaig traient “retalls diversos de la història d’Almussafes”.

La fique directament a la nostra pàgina d’Almussafes segle XX, encara què és actual, però com vaig dir un dia, el tema no ve d’ara i al meu article he treballat la història dels últims dos segles i mig.

Vull fer un xicotet homenatge a l’home que fou un important protagonista en la història que tracte, el pare Duart Alabarta. Amb els seus estudis i investigacions va ser la persona que més va contribuir a donar a conèixer-la. És el sacerdot major que apareix en aquesta foto, al mig de tot el grup, en un homenatge que l’Ajuntament el va fer en l’any 1981, dos anys abans de la seua mort. En ella, està acompanyat del seus familiars i de l’alcalde d’aquell temps, Vicente Escrivá.


Espere que a les persones que tan amablement em proporcionaren la imatge no els moleste que aparega ací.

Publicat al Facebook pàgina d’Almussafes el dia 09-07-2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada