dilluns, 16 de març del 2015

MURALS EXISTENTS EN L'ANTIGA TAVERNA TIRRI

El material intenta explicar el parell de murals -paisatges- que es veien al local. Quina és la història d’estes imatges? On estaven? Estes imatges del segle XX es trobaven a Almussafes i en lloc molt freqüentat. Però per poder recordar-les, caldria que la persona tinguera quasi cinquanta anys o més, això contant que les haguera vist quan era un/a xiquet/ta, etc. Les persones majors entren poc al Facebook, igual algunes si que es recorden.

I per què dic això?, doncs perquè es trobava dins un establiment que jo no he vist mai obert i he passat moltes vegades per la porta des de l’any 1986. Al llibre de festes de l’any 2009 María José Girona Garcerán explica que dita taverna es tancà definitivament en 1985. Imagine que durant molts anys estigueren darrere la barra -una o dues, no ho tinc clar- de la taverna Tirri, ja nomenada al títol de l’àlbum de fotos. Estava als “Quatre Cantons” junt a altres tres bars veïns. A la primera imatge –que representa un paisatge urbà de Nova York–  s’aprecia en la seua part esquerra que baix tenia tapada una imatge més antiga.


La segona, era diferent i es trobava en un altre punt –supose que darrere també de la barra–. Entre les dos s’esdevina el que queda del passamans d’una escala, dedueix que era la que pujava al pis de dalt on estava la primera centraleta telefònica que s’instal•là al poble. Tot el que explique són deduccions meues, perquè jo no vaig entrar mai dins el local.


Les fotografies foren fetes el dia 13 d’octubre de 2004, en el moment d’enderrocar l’edifici.


Conta la història local que el gitano “Rulo” va eixir d’aquest local on estigué celebrant la seua onomàstica el dia de San Joan de 1918 abans de caure mort al Carrer Major davant una banda de gitanos rivals.

Publicat al Facebook el dia 20-02-2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada