dilluns, 30 de març del 2015

LITERATURA I ORXATA LOCAL

Ja fa sis anys que conec el tema del que vaig a parlar-vos hui. Fou en una nit de juliol de l’any 2008 quan en l’Orxateria de Melchor vaig conéixer per boca del nostre amic el que s’havia escrit en un llibre que va obtenir el Premi Planeta de l’any 2004. En aquests dies hem recordat la conversa.

Aquella nit, Melchor m’explicà, que fa molts anys havia conegut al pare de l’escriptora a través d’un amic comú i que quan aquell home li encomanava orxata, ell li la portava a la seua residència de Santa Pola.

Es tracta del llibre de Lucía Etxebarría que porta per títol “UN MILAGRO EN EQUILIBRIO”. Lucía Etxebarria Asteinza és una escriptora espanyola que nasqué en València, en 1966. La seua obra ha sigut traduida a vint idiomes. Començà el seu camí en la literatura en 1996 i fins ara ha publicat una gran quantitat d’obres de narrativa, poesia, assaig i fins i tot guions de cine.


En el llibre, la protagonista Eva Agulló, escriu una carta-diari a la seua filla nou nata, mentre la seua mare agonitza en l’hospital..., per explicar-li de què família ve per a poder imaginar cap a què família es dirigeix. I és ací, on apareixen trets autobiogràfics.

El text que ens interessa pertany al corresponent al dia 8 de novembre i diu així:“Si en nuestro apartamento de Santa Pola no se podía beber otra horchata que no fuera la que hacía Melchor —el orxatero de Almussafes—, traída expresamente en gelaora de veinte litros, era porque mi padre insistía en que no había otra mejor, y que constituía un sacrilegio probar siquiera una horchata que no se hubiera hecho conforme a la tradición artesana de siglos, y que en Alicante la costumbre ya se había perdido”.

La veritat és que l’opinió que cadascú/na tinga sobre la seua orxata és una qüestió que entraria dins del terreny personal.


Publicat a les dues pàgines locals de Facebook el dia 19-07-2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada