dimecres, 18 de març del 2015

EMIGRACIÓ A SANTO DOMINGO (DESEMBRE DE 1954)

Comence amb la informació que formava part del treball que tres mestres feren en 1984 i del que ja he parlat al tema de la caiguda de la teulada del llavador.

Al mateix, deien el següent: Segons dades recollides del periòdic “Las Provincias” (5-12-1982) a la pàgina onze del suplement del qual transcrivim la introducció: “A finals de 1954 un bon grapat de famílies valencianes començaven una inoblidable aventura per terres d’Amèrica Central a l’escenari de l’illa de Santo Domingo. Al voltant de 700 homes i dones de L’Horta Sud i de la Ribera Baixa (Silla, Almussafes, Sollana, Catarroja, Alcàsser) deixaven casa, poble i treballs per embarcar-se en un ambiciós pla de colonització agrària que afectava a grans extensions de la República Dominicana

El vaixell "España" que portà a Santo Domingo els nostres emigrants

Aquest “somni americà”, va durar poc perquè només arribar a la colònia creada alguns sentiren que els havien enganyat i als pocs mesos quaranta colons foren repatriats baix l’acusació de “revolucionaris” perquè havien protestat. Altres, no tardaren en tornar. Els primers ho feren als vuit mesos i un grup més nombrós entre l’any i l’any i mig. En ambdós casos regressaren sense cap tipus d’indemnització, ja que havien rescindit voluntàriament els seus contractes al·legant tot tipus de motius.

El que segueix ja és d’ara. Sabeu que els “nodos locals” arreplegaren molt bé la notícia. Però el que més m’interessa actualment, és saber de la vida dels que es quedaren allà. Foren menys, però han constituït la vertadera emigració. Aquest estiu vaig conèixer a una d’aquelles persones, es tracta de Lolita Moreno Girona –germana de Paqui, que viu ací–. Al saber del meu interés pel tema volgué ajudar-me i quan tornà a Santo Domingo buscà informació sobre diaris de l’època i me l’envià amb algunes fotocòpies de fotos familiars, una de les quals s’acompanya. Supose que la protagonista és la xiqueta que està als braços del pare. Ella em parla del pare, la mare i un altre nomenat Francisco Martínez.

Abans d'embarcar

És possible que alguna persona ja haja vist aquesta foto o altres de semblants, imagine que aquell dia es feren unes quantes.

Publicat al Facebook el dia 28-03-2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada