dimecres, 18 de març del 2015

FINESTRA “HISTORIADA” DEL CARRER MAJOR

Al carrer Major número 51 n’hi hagué una finestra prou original, una finestra amb reixa corba, diferent del que coneguem com a finestra tradicional, acostumats com estem a la forma  rectangular o quadrada i a les reixes planes. Sempre em cridava l’atenció quan passava al seu costat, perquè a més envaïa part de la vorera a l‘eixir de la paret de la façana, la qual cosa et feia retirar-te un poc per evitar accidentar-te.

La construcció de la fàbrica d’automòbils de Ford, que havia començat el dia 19 de gener de 1974, provocà que el dia 21 de març d’aquell mateix any el diari Levante tragués un suplement especial, el número 1 d’una sèrie que anomenaven “Documentos Levante” i que portava per títol “Almusafes antes de mañana”. Fou un suplement històric per a nosaltres amb setanta quatre pàgines. Supose que serà un document del que parlaré més vegades perquè reunia una gran varietat de temes referits a la nostra localitat i al futur que s’endevinava...

Ja en aquells dies la finestra de la que parle cridà l’atenció d’un periodista del diari que publicà un relat sobre ella, que s’acompanya complet. En ell la protagonista parla..., sí, és la finestra la que parla...


També apareix dins el llibre del metge Bosch “Almusafes. Noticiario Histórico Costumbrista” del que ja he parlat en alguna ocasió i tampoc ara serà l’última, ja què no tenim massa material que parle del nostre poble i s’haja publicat per autors locals. En la pàgina 126 del mateix apareix la fotografia que també acompanye. Escriu el metge que el conjunt fotografiat és una “Reliquia del pasado S. XVIII. C/. Mayor – Casa Albert”.


És una pena que jo no tinga cap foto en color de la mateixa. Però el dia 25 d’octubre de 2004 vaig fotografiar el que adjunte, per poc vaig arribar tard!. Un dia abans encara haguera estat a temps de traure-la. Aquella façana s’enderrocà dues setmanes després que la taberna Tirri, molt prop d’allà.


Publicat al Facebook el dia 17-04-2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada