dimecres, 18 de març del 2015

CAIGUDA DE LA COBERTA DEL LLAVADOR

Fa un mes es complí el centenari d’un accident a la nostra localitat i és el tema a tractar hui.

En 1984 tres mestres –Venancio Morató, Vicente Emeterio i jo mateix– férem un treball titulat “Estudi monogràfic d’Almussafes” on incloïen la següent informació, dins d’un apartat titulat “ALTRES EDIFICIS PÚBLICS DESAPAREGUTS”.

En la pàgina 59 apareixia el següent text: Safareig públic. Al principi n’hi havia un safareig situat a l’antic “Carrer Fondo” –hui anomenat “Avinguda d’Algemesí”–, entre els carrers que hui s’anomenen Sant Cristòfol i Lira Almussafense, a la part dreta de la carretera en direcció a Algemesí. E1 dia 24 de Febrer de 1914, el sostre d’aquell safareig es va enfonsar, ocasionant la mort a dues dones. Més tard es va construir un altre, però ja descobert, i a l’altre costat de la carretera un més xicotet que s’utilitzava com a secundari”.

El metge Bosch ho explicava molt bé al seu llibre “Almusafes Noticiario Histórico Costumbrista” publicat l’any 1990 dins un punt titulat “Caída de la cubierta del lavadero”, entre les pàgines 201 i 202. Al mateix es deia ...“Resultaron muertas: Esperanza Sales Ribes de 27 años, natural de Almusafes, casada y con hijos; María Raga Moscardó de 28 años, también casada y con hijos... Resultaron heridas: María Rosa Magraner, viuda de 58 años; Teresa Romaguera Alepuz... de 23; Ángeles Magraner, de 16 años; Aurelia Serrano de 22; Guadalupe Aguado Villalba, de 18 años y Francisca Ribes Raga...”.

El seu text és molt més llarg i amb prou detalls i al mateix remet a qui vulga saber més.

Acompanye una foto de com estava en 1929, any en que va aparèixer a la revista “La Semana Gràfica” publicada en el mes d’abril. La pàgina de la mateixa, també apareix al llibre al·ludit del metge Bosch.


Publicat al Facebook el dia 25-03-2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada